Pages

Thursday, January 2, 2020

O ΕastMed απάντηση στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία - Η Εφημερίδα των Συντακτών

O ΕastMed απάντηση στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η χώρα μας γίνεται ενεργειακός κόμβος ● Σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό που σύμφωνα με τη μελέτη συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. ● Ερώτημα παραμένει η συμμετοχή της Ιταλίας στο εγχείρημα.

Σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο θα υπογραφεί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, η διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz, και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης. Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), Στέφανο Πατουανέλι, απηύθυνε μεν επιστολή στήριξης του EastMed προς τον κ. Χατζηδάκη, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)», ωστόσο η συμμετοχή της Ιταλίας στο εγχείρημα, η οποία κρίνεται κρίσιμη αφού πρόκειται για τον απαραίτητο κρίκο για να συνδεθεί ο νέος αγωγός με το δίκτυο της Κεντρικής Ευρώπης, παραμένει ακόμα ερώτημα.

Προτού υπογραφεί η συμφωνία, θα γίνουν διμερείς συναντήσεις και ειδικότερα: στις 10 το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 2 μ.μ. θα υποδεχτεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στις 6.10 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση των κ. Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου και θα ακολουθήσει στις 6.30 μ.μ. η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας από τους αρμόδιους υπουργούς των τριών χωρών. Τέλος, αφού ολοκληρώσουν τις σχετικές δηλώσεις, οι κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου στις 8 μ.μ. θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο ομόλογός του, Ισραηλινός, Yuval Steinitz, σε παλαιότερη συνάντηση τον Αύγουστο του 2019

AP Photo/Petros Giannakouris

Στο κυβερνητικό επιτελείο δίνουν μεγάλη σημασία στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, καθώς καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, σημειώνοντας ότι αναμένεται να συμβάλει στο να μην εξαρτάται η Ευρώπη ενεργειακά τόσο πολύ από τη Ρωσία. Στο ίδιο πλαίσιο, στο μέγαρο Μαξίμου κρίνουν σημαντική την πρόσφατη υπογραφή στην Αμερική του νόμου για την «Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ παίρνουν το ζήτημα υπό την ομπρέλα τους.

Παράλληλα, η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, η οποία βέβαια είχε αποφασιστεί ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί και μια απάντηση στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία για τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, την κλιμάκωση του οποίου επιδίωξε η τελευταία με την παράνομη υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Η ΔΕΠΑ

Οσον αφορά τον EastMed, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο του αγωγού, που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της εταιρείας ΥΑΦΑ «Ποσειδών» που διαχειρίζεται το έργο, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, ο EastMed είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι προκαταρκτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους οίκους IHS, Intec SEA και C&M Engineering και εξετάζουν τις εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, καθώς και τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους της κατασκευής του EastMed, λένε ότι: το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω του EastMed εκτιμάται στα 2,81 δολάρια ανά MMBtu (εκατομμύριο Btu) ή 3,50 δολάρια ανά MMBtu, ανάλογα με τη μεταφορική ικανότητα του αγωγού που θα επιλεγεί (20 ή 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο).

Το κόστος εξαγωγής του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (δηλαδή μεταφορά στην Αίγυπτο και υγροποίηση στα εργοστάσια που βρίσκονται εκεί) κυμαίνεται από 3,65 δολάρια ανά MMBtu έως 4,50 δολάρια ανά MMBtu, ενώ το κόστος μεταφοράς μέσω αγωγού προς την Τουρκία (περίπτωση κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση όπως επισημαίνεται στη μελέτη θα είχε αποφασιστική επιρροή) είναι 0,97 δολάρια ανά MMBtu, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας προϋποθέτει πιθανώς τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη, η επιλογή του EastMed ξεχωρίζει ως η μόνη εναλλακτική που δεν εξαρτάται από τρίτα μέρη εκτός Ε.Ε. Λόγω της άμεσης πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει το πλεονέκτημα της χαμηλής παρεμβολής πολιτικών κινδύνων και μιας μεγάλης διαφοροποιημένης αγοράς με πολλούς πιθανούς αγοραστές στην απελευθερωμένη και συνδεδεμένη αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε., ενώ ο αγωγός θα πρέπει να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και του τρίτου ενεργειακού πακέτου, που συνεπάγεται είτε ρυθμιζόμενους όρους πρόσβασης τρίτων είτε εξαιρέσεις από τους όρους αυτούς.

«Θετική εξέλιξη αν εξασφαλιστεί και η συμμετοχή της Ιταλίας», χαρακτηρίζει την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό EastMed ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», σημειώνοντας ότι αυτή «αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, αναφορικά με τη συγκρότηση εθνικής στρατηγικής, αναφέρει ότι «δεν έχει εισέτι εξασφαλισθεί ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ και ειδικά του Προέδρου Τραμπ, στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1 (με Κύπρο και Ισραήλ), ενώ οι ενστάσεις που εξέφρασε πρόσφατα στην υιοθέτηση του Νομοσχεδίου “Eastern Mediterranean Partnership”, αποτελούν ανησυχητικό οιωνό. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, χωρίς να δίνει το μήνυμα ότι συνδέεται με την εν προκειμένω στήριξη που θα παράσχουν οι ΗΠΑ».

Let's block ads! (Why?)



2020-01-02 09:54:42Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LmVmc3luLmdyL3BvbGl0aWtpL2V4b3RlcmlraS1wb2xpdGlraS8yMjUyNTRfby1lYXN0bWVkLWFwYW50aXNpLXN0by1tcHJhLW50ZS1mZXItbWUtdGluLXRveXJraWHSAQA?oc=5

Halaman Selanjutnya >>>>


No comments:

Post a Comment