Pages

Friday, January 31, 2020

英がEUを離脱、47年間の加盟に幕 通商協議焦点に - 日本経済新聞

英がEUを離脱、47年間の加盟に幕 通商協議焦点に - 日本経済新聞

英首相官邸の壁に投影されたEU離脱へのカウントダウン(31日、ロンドン)=ロイター

英首相官邸の壁に投影されたEU離脱へのカウントダウン(31日、ロンドン)=ロイター

【ロンドン=篠崎健太】英国は31日午後11時(日本時間2月1日午前8時)、欧州連合(EU)から離脱した。EUの前身である欧州共同体(EC)から47年間にわたる加盟国の地位に幕を下ろした。ジョンソン首相は「新たな時代の夜明けだ」と訴え、EUから権限を取り戻す意義を強調した。離脱前と同じ環境が保たれる年末までに、英・EU間で新たな経済・通商関係を築けるかが大きな焦点となる。

EUは母体となった欧州石炭鉄鋼共同体ができた1952年以来、加盟国の数が初めて減った。2度の世界大戦後に出発した欧州統合と拡大の歩みは、重しとなってきた主要国の離反で歴史的な節目を迎えた。

ジョンソン氏は離脱にあたり国民向けの動画メッセージを出し「国家として真の再生と変革の瞬間だ」と語った。16年6月の国民投票から約3年半の曲折を経ての実現に「最も重要なのは終わりではなく始まりだということだ」と述べた。「この国を1つにまとめて前に進めることが私の仕事だ」と強調し、離脱と残留で意見の対立が続く国民に団結を呼びかけた。

激変を避けるための「移行期間」として、20年末までは現状の英・EU関係が保たれる。加盟国とほぼ同じ状況が続くこの間に、英国は新たな将来関係をまとめる必要がある。EU経由で貿易自由化を進めてきた、日本など第三国とも通商協定の再構築が必要だ。移行期間は22年末まで延ばせるが、ジョンソン氏は拒む方針を貫いている。時間切れによる「無秩序な離脱」のリスクは続く。

英政府は離脱前最後の閣議を同日、英北部サンダーランドで開いた。国民投票時に「離脱」多数の結果が最も早く判明した象徴的な地で、ジョンソン氏は「3年半の分断から新たなページをめくる」と力を込めた。今後のEUとの通商交渉に関し、貿易の8割をカバーする自由貿易協定(FTA)を3年以内に結ぶ目標を確認した。

EU加盟国として最後の日を迎え、ロンドンの英国会議事堂前には離脱支持者と反対派がそれぞれ集結した。広場を埋め尽くした市民からは歓声や悲嘆の声が響いた。

世論が激しく分断している状況を踏まえ、英政府は離脱の祝賀ムードの演出を控えた。ジョンソン氏が事前収録のメッセージを出したり、首相官邸の壁に離脱までのカウントダウンを投影したりするにとどめた。一方、EU本部があるブリュッセルでは31日夜、欧州理事会や欧州議会といったEU施設から英国旗がひっそりと降ろされた。

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 23:00:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPGh0dHBzOi8vd3d3Lm5pa2tlaS5jb20vYXJ0aWNsZS9ER1hNWk81NTEzNjk4MFIwMEMyMEEyMDAwMDAwL9IBAA?oc=5

続きを読む >>>>


Κορωνοϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν εκείνα του SARS - Παγκόσμιος συναγερμός - Πρώτο ΘΕΜΑ

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν εκείνα του SARS - Παγκόσμιος συναγερμός - Πρώτο ΘΕΜΑ

Από την πρώτη στιγμή, που απουσίαζαν στοιχεία τα οποία θα βοηθούσαν στη διεξαγωγή συμπερασμάτων, ο κορωνοϊός παρομοιάστηκε με τον ιό SARS που έλαβε τη μορφή επιδημίας, καθώς εξαπλώθηκε σε δεκάδες χώρες, το 2003.

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από την εκδήλωση του κορωνοϊού και οι επιστήμονες εξέφρασαν ζωηρή ανησυχία ότι η νέα επιδημία είναι πιθανόν πιο μεταδοτική από τον SARS.

Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό, διαπιστώνεται - σύμφωνα με το BBC - ότι τα κρούσματα της επισημίας έχουν ξεπεράσει εκείνα του SARS

Στα 8.100 ανήλθαν, σε οκτώ μήνες, τα κρούσματα του ιού που έπληξε τον κόσμο το 2003. 

Το τρομακτικό με τον κορωνοϊό είναι ότι τα κρούσματα έχουν αγγίξει τα 10.000 σε μόλις ένα μήνα. 

Πάνω από 100 κρούσματα έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας, σε 22 χώρες. 

Την ίδια στιγμή οι νεκροί ανέρχονται σε 213, όλοι στην Κίνα. Στην περίπτωση του SARS, ο ιός κόστισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους.

«Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα»

Οι εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ θέλουν τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που φτάνει στο φως της δημοσιότητας.

Βασισμένοι σε μαθηματικά μοντέλα, ειδικοί υποστηρίζουν πως πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην κινεζική πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση. 

Οι περισσότερες περιπτώσεις κρουσμάτων σχτίζονται με ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ουχάν.

Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, οι ασθενείς έχουν επηρεαστεί από εκείνους που γενικά έχουν ταξιδέψει στην Κίνα.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 20:28:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnByb3RvdGhlbWEuZ3Ivd29ybGQvYXJ0aWNsZS85NzA3ODgva29yb25vaW9zLXRhLWtyb3VzbWF0YS14ZXBlcmFzYW4tZWtlaW5hLXRvdS1zYXJzLXBhZ29zbWlvcy1zdW5hZ2VybW9zL9IBeWh0dHBzOi8vd3d3LnByb3RvdGhlbWEuZ3Ivd29ybGQvYXJ0aWNsZS85NzA3ODgva29yb25vaW9zLXRhLWtyb3VzbWF0YS14ZXBlcmFzYW4tZWtlaW5hLXRvdS1zYXJzLXBhZ29zbWlvcy1zdW5hZ2VybW9zL0FNUC8?oc=5

Halaman Selanjutnya >>>>


Νέος κοροναϊός: Ένα πεντάχρονο παιδί το έκτο κρούσμα στη Γερμανία - Εκτιμήσεις για το εμβόλιο - CNN Greece

Νέος κοροναϊός: Ένα πεντάχρονο παιδί το έκτο κρούσμα στη Γερμανία - Εκτιμήσεις για το εμβόλιο - CNN Greece

«Αναπτύσσουμε ήδη μια ουσία εμβολίου, η οποία έπειτα από επιτυχείς προκλινικές έρευνες θα μπορεί να δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, με ανθρώπους. Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 16 εβδομάδες», δήλωσε η Πρόεδρος της εταιρίας Μαριόλα Φοτίν-Μλέτσεκ.

 «Ο κοροναϊός προκαλεί αυτές τις μέρες ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Άνια Κάρλιτσεκ.

Έκτο κρούσμα στη Γερμανία - Ασθενής ένα 5χρονο παιδί

Όπως έγινε γνωστό από το βαυαρικό ΥΠΕΞ ένα παιδί πέντε ετών από το Σίγκσντορφ της Βαυαρίας είναι το έκτο διαπιστωμένο κρούσμα του νέου κινεζικού κοροναϊού στην Γερμανία. 

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για το παιδί ενός υπαλλήλου της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας «Webasto», ο οποίος είχε ήδη διαγνωστεί ως ασθενής, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, όλα τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, όπως και το άμεσο περιβάλλον τους.

«Η κατάσταση της υγείας όλης της οικογένειας είναι σταθερή. Τα παιδιά έχουν ήδη αρρωστήσει ελαφρώς και έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αλλά θεωρούμε ότι όλη η οικογένεια έχει πιθανότατα επιμολυνθεί», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Τόμας Γκλουκ και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους γονείς, ένα βρέφος έξι μηνών και δύο παιδιά έως πέντε ετών.

Πρώτο κρούσμα και στη Σουηδία

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κινεζικό κοροναϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία.

«Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

«Δεν είναι σοβαρά άρρωστη», επισημαίνεται.

Παράλληλα, Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ την ίδια ώρα, η Ιταλία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες. 

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

«Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Οι βρετανικές Aρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.

Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους Βρετανούς να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι προς την Κίνα. Την επομένη, η British Airways διέκοψε όλες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα.

83117015 980119102372034 4239459684127342592 n

Πηγή: AP Photo

Προσγειώθηκε αεροσκάφος με Βρετανούς πολίτες από την Ουχάν

Την ίδια ώρα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton, στην περιφέρεια της Οξφόρδης, προσγειώθηκε το αεροσκάφος που με έκτακτη πτήση μετέφερε 83 Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού.

Το αεροσκάφος μεταφέρει άλλους 27 επιβάτες άλλων εθνικοτήτων (ευρωπαίοι πολίτες από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ολλναδία), τους οποίους θα μεταφέρει άμεσα σε προκαθορισμένο αεροδρόμιο στην Ισπανία και από εκεί θα αναλάβουν την ευθύνη τους οι χώρες προέλευσής τους.

Οι Βρετανοί επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορείο και με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις στο νοσοκομείο Arrowe Park του Γουίραλ, όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, σε ειδικές εγκαταστάσεις. Εντός του αεροσκάφους, οι επιβάτες συνοδεύονταν από στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό, το οποίο επίσης θα τεθεί σε περιορισμό σε ξεχωριστή εγκατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 40 άλλοι Βρετανοί βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ουχάν - καθώς από τους 120 που αναμένονταν στην πτήση, τελικά οι 83 κατάφεραν να επιβιβαστούν - οι οποίοι θα επιστρέψουν με πτήση που θα ακολουθήσει, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος.

Σε κατάσταση συναγερμού η Ιταλία

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση ότι δυο Kινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κοροναϊό.

Παράλληλα, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας Iταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

Μέχρι την Πέμπτη, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Στους 213 οι νεκροί

Περί από 40 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή την Πέμπτη στην Κίνα από τον κοροναϊό – τα περισσότερα από κάθε άλλη μέρα – την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 213, ενώ είναι σχεδόν 10.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Οι Κινεζικές Αρχές γνωστοποίησαν ότι όλοι οι θάνατοι της χθεσινής ημέρας κατεγράφησαν στην επαρχία Χουμπέι, το σημείο «μηδέν», δηλαδή, της επιδημίας που επεκτείνεται καθημερινά σε όλο και περισσότερες χώρες.

Παγκόσμια απειλή

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση να κηρυχθεί ο ιός παγκόσμια απειλή έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, ωστόσο η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές σταματούν τις πτήσεις τους προς την ασιατική χώρα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς υπηκόους να μην ταξιδέψουν στην Κίνα.

Η Ρωσία περιορίζει τις αερομεταφορές με την Κίνα

Παράλληλα, ξ ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει από 1ης Φεβρουαρίου τις αερομεταφορές με την Κίνα, ανακοινώνοντας ότι από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μόνο η αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα πραγματoποιεί κανονικές πτήσεις προς τέσσερις κινεζικές πόλεις, Πεκίνο, Σανγκάη, Γκουαντζού και Χονκ Κονγκ. Παράλληλα και οι τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους προς την Ρωσία. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, η οποία προεδρεύει του επιτελείου για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στην ρωσική επικράτεια.

Όλες οι πτήσεις της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot και των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω του τερματικού (terminal) F του αεροδρομίου «Σερεμέτιεβο» της Μόσχας.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης επεσήμανε επίσης ότι όλες οι πτήσεις από τις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας θα ανασταλούν.

Γενικά προτού οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ανακοινώσουν ότι αναστέλλονται οι πτήσεις τσάρτερ προς την Κίνα, κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνταν 150 πτήσεις προς την Κίνα. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούσαν 40 πτήσεις ημερησίως.

Επιπλέον εντός των προσεχών ημερών θα ληφθεί απόφαση σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες θα αναλάβουν την μεταφορά Κινέζων πολιτών από την Ρωσία προς την Κίνα. «Ταυτόχρονα θα προτείνουμε στην κινεζική πλευρά, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, όταν οι πτήσεις θα αναχωρούν από άλλες πόλεις, εκτός της Μόσχας με προορισμό την Κίνα, να μεταφέρονται με αυτές τις πτήσεις Κινέζοι πολίτες για να επιστρέψουν στην Κίνα. Αναμένουμε εντός των προσεχών ημερών να ενημερωθούμε από τις κινεζικές αρχές για το ζήτημα αυτό», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει, επίσης, ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε, ήδη, αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.

Πρώτη μετάδοση του ιού στις ΗΠΑ

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε, αφού εκείνη επέστρεψε στο Σικάγο.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό» δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.

«Δεν εξαπλώνεται ευρέως στην κοινότητα, εκτιμάμε ότι ο πληθυσμός δεν διατρέχει κίνδυνο» είπε η Νγκόζι Εζάικε, η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο Ιλινόι, όπου βρίσκεται το Σικάγο.

Η 60χρονη είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και είχε επιστρέψει στο Σικάγο τη 13η Ιανουαρίου. Ο σύζυγός της δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα και κόλλησε από τη σύζυγό του μετά την επιστροφή της.

Οι ΗΠΑ δεν συστήνουν στους πολίτες να φοράνε μάσκες, επανέλαβε η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια Αναπνευστικών Νόσων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Αντιθέτως, οι συστάσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες των μολυσματικών ασθενειών της εποχής: «Να πλένετε τα χέρια σας, να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε, να φροντίζετε τον εαυτό σας» είπε η Μεσονιέρ.

Η γυναίκα παραμένει υπό νοσηλεία και «πάει καλά». Ο σύζυγός της νοσηλεύτηκε πρόσφατα και η κατάσταση της υγείας του είναι «σταθερή», σύμφωνα με την Τζένιφερ Λέιντεν, τη διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών της πολιτείας του Ιλινόι.

Συνολικά, στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Εξετάσεις διενεργούνται σε 92 ανθρώπους στη χώρα.

Τα πρώτα πέντε κρούσματα μολύνθηκαν στην Κίνα.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 15:50:06Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5jbm4uZ3IvbmV3cy9rb3Ntb3Mvc3RvcnkvMjA1OTY0L25lb3Mta29yb25haW9zLWVuYS1wZW50YXhyb25vLXBhaWRpLXRvLWVrdG8ta3JveXNtYS1zdGktZ2VybWFuaWEtZWt0aW1pc2Vpcy1naWEtdG8tZW12b2xpb9IBhgFodHRwczovL2FtcC5jbm4uZ3IvbmV3cy9rb3Ntb3Mvc3RvcnkvMjA1OTY0L25lb3Mta29yb25haW9zLWVuYS1wZW50YXhyb25vLXBhaWRpLXRvLWVrdG8ta3JveXNtYS1zdGktZ2VybWFuaWEtZWt0aW1pc2Vpcy1naWEtdG8tZW12b2xpbw?oc=5

Halaman Selanjutnya >>>>


3 פצמ"רים נורו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס - וואלה!

3 פצמ"רים נורו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס - וואלה!

3 פצמ"רים נורו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס
צילום: יהלי זימבליסטה גולש חמ"ל

שלוש פצצות מרגמה נורו היום (שישי) משטח רצועת עזה לשטח ישראל. פצצה אחת יורטה על ידי לוחמי הגנה אווירית, ושתיים נחתו בשטח פתוח במועצה אזורית אשכול. מדובר צה"ל נמסר כי "כתוצאה מהשיגורים הופעלו התרעות ביישומון בשטחים פתוחים בלבד". זמן קצר לאחר מכן, טנק של צה"ל תקף עמדה צבאית חמאס בדרום הרצועה.

במקביל, בגבול רצועת עזה ובגדה המערבית החלו עימותים בין פלסטינים לכוחות הביטחון, ברקע תכנית השלום של הממשל האמריקני. לפי דיווחים, חייל צה"ל נפגע קל מפניו מאבן שהושלכה לעברו במהלך הפרת סדר באזור יריחו. בצה"ל בודקים את הפרטים. לפי הסהר האדום, 48 מפגינים נפצעו ברחבי הגדה.

מוקדם יותר אזרחים דיווחו על פיצוצים ועל פטריות עשן בשמיים בסמוך לגבול עזה. מהמועצה האזורית אשכול נמסר כי "הופעלו התרעות באפליקציית פיקוד העורף במספר ישובים במועצה ונשמעו פיצוצים במרחב. לא הופעלו התרעות בתוך ישובים".

בתוך כך, אמה של התינוקת בת השלושה שבועות, שנפצעה אתמול באורח בינוני בשדרות לאחר שהחליקה עמה בדרך למרחב המוגן, סיפרה כי עבור התינוקת זה היה הצבע האדום הראשון. "יש לנו שלושה ילדים ולא ידעתי את מי לקחת קודם", סיפרה. "הרמתי את התינוקת שהיא בת שלושה שבועות ועל הדרך הערתי גם את הבן הבכור שלי. ואז התחלנו לרוץ, בעלי עם הילדה, הבן שלי רץ לבד ואני עם התינוקת. לקראת סוף המדרגות החלקתי כשהילדה בידיים שלי. הצלחתי לתפוס אותה, היא לא נשמטה לי מהידיים אבל קיבלנו מכה בראש מהמדרגה. הנחתי אותה בעגלה".

לדברי האם, לאחר המקרה הייתה מבולבלת ומעורפלת. "ממש פחדתי על הילדה כי שמעתי שהיא קיבלה מכה חזקה וזאת מדרגת בטון ואמרתי לבעלי להזמין אמבולנס. בסורוקה הכניסו אותה לחדר טראומה והתברר שהיא סובלת משבר בגולגולת אבל היא תהיה בסדר. היום כבר ראו שאין שינוי לרעה וזה טוב. המזל הגדול שהיא לא תזכור מזה כלום".

צוותי מד"א שהגיעו למקום פינו את האם והתינוקת לבית החולים סורוקה בבאר שבע, שהודיע הבוקר כי חל שיפור במצבה והוא מוגדר יציב. "כשהגענו למקום, ראינו תינוקת כבת שלושה שבועות בזרועות אביה, היא הייתה בהכרה מעורפלת וסבלה מחבלת ראש", סיפרו הפארמדיקים של מד"א, נתנאל יאמין ואלכס שמיס.

"בסמוך הייתה האמא כבת 30 בהכרה מלאה וסבלה מחבלות יבשות, הענקנו להן טיפול רפואי ופינינו אותן בדחיפות לבית החולים כשמצבה של התינוקת בינוני עד קשה והאמא במצב קל. סיפרו לנו שהם נפלו במדרגות הבית כשרצו למרחב המוגן בזמן האזעקה", הוסיפו.

מתיחות ברקע עסקת המאה

התרעת צבע אדום הושמעה אתמול בשדרות לאחר שזוהו שלושה שיגורים משטח רצועת עזה לשטח ישראל, כששני שיגורים יורטו על ידי לוחמי ההגנה האווירית. בתגובה לכך, כלי טיס ומטוסי קרב של צה"ל תקפו במהלך הלילה שורה רחבה של יעדי טרור של חמאס בדרום רצועת עזה.

בהודעה דובר צה"ל נמסר כי הותקף אתר תת-קרקעי ליצור אמצעי לחימה וכי מדובר במטרות שתקיפתן מהווה פגיעה ביכולת ההתעצמות של חמאס. "התקיפה בוצעה בתגובה לירי הרקטות לעבר שטח ישראל ובלוני הנפץ שהופרחו מרצועת עזה לעבר שטח ישראל היום, וכן בתגובה לירי הצליפה שבוצע לעבר תורן תצפית של צה"ל.

(עדכון ראשון: 13:57)

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 15:00:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzMzgyMDLSAQA?oc=5

קרא עוד >>>>


«Φρεσκάρισε» κι άλλο τη μνήμη του εισαγγελέας Ι. Αγγελής - Η Εφημερίδα των Συντακτών

«Φρεσκάρισε» κι άλλο τη μνήμη του εισαγγελέας Ι. Αγγελής - Η Εφημερίδα των Συντακτών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Α.Ψ.

Προσήλθε σήμερα στον Άρειο Πάγο ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος είχε ζητήσει να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ισχυριζόμενος ότι έχει και άλλα στοιχεία για την υπόθεση της Novartis. Αφού κατέθεσε την πικρία του για τον «άδικο τρόπο» που τον αντιμετώπισαν η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και ΓΕΔΔ, Μαρία Παπασπύρου, τελικά συμπέρανε ότι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς έχει ενεργήσει με δόλο προκειμένου να ενοχοποιήσει τρεις πολιτικούς.

Ζήτησε μάλιστα από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση με τα παραπάνω πρόσωπα, προσθέτοντας αυτήν τη φορά και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Χωρίς επιπλέον στοιχεία και με οδηγό την πολλοστή κατάθεσή του, ο Ιωάννης Αγγελής έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι όλο αυτό ήταν ένα σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο βγάζει το σκάνδαλο Novartis από το προσκήνιο μετατρέποντάς το σε πολιτικό θρίλερ.

Τα πρόσωπα που «βάσει σχεδίου» ενοχοποιήθηκαν είναι σύμφωνα με τον κ. Αγγελή ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πίσω από όλα αυτά, φυσικά, δεν είναι άλλος από τον Ρασπούτιν.

Μετά την κατάθεση Αγγελή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρής διαβίβασε αμέσως αντίγραφο της κατάθεσης του κ. Αγγελή με τις νέες καταγγελίες στη Βουλή.
 

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 15:00:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3LmVmc3luLmdyL2VsbGFkYS9kaWthaW9zeW5pLzIyOTMyMF9mcmVza2FyaXNlLWtpLWFsbG8tdGktbW5pbWktdG95LWVpc2FnZ2VsZWFzLWktYWdnZWxpc9IBAA?oc=5

Halaman Selanjutnya >>>>


Στη φυλακή ο «Τοξοβόλος» και οι δύο συλληφθείσες (pics) - SKAI

Στη φυλακή ο «Τοξοβόλος» και οι δύο συλληφθείσες (pics) - SKAI

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους, ο λεγόμενος Τοξοβόλος και οι δυο γυναίκες που συνελήφθησαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης από την αντιτρομοκρατική στην Αγία Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Ο εισαγγελεας ασκησε χθες σε βαρος τους ποινικές διώξεις για δέκα αδικήματα τα περισσότερα σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ άλλων, κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή σε διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία και παράνομη κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού.

Σε βάρος της 26χρονης κατηγορούμενης, ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για το αδίκημα της απείθιας, καθώς αρνήθηκε να δώσει δείγμα για έλεγχο DNA.

Η αστυνομια συνεχιζει τις ερευνες για να εντοπιστουν ασύλληπτα μέλη της ομάδας καθως και κρησφυγετα η γιαφκες των συλληφθεντων.

Πηγή: skai.gr

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 14:30:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LnNrYWkuZ3IvbmV3cy9ncmVlY2Uvc3RpLWZ5bGFraS1vLXRva3Nvdm9sb3Mta2FpLW9pLWR5by1zeWxsaWZ0aGVpc2Vz0gFUaHR0cHM6Ly93d3cuc2thaS5nci9uZXdzL2dyZWVjZS9zdGktZnlsYWtpLW8tdG9rc292b2xvcy1rYWktb2ktZHlvLXN5bGxpZnRoZWlzZXMvYW1w?oc=5

Halaman Selanjutnya >>>>


チャーター第2便で帰国、症状ない男性2人が新型陽性反応 - 読売新聞

チャーター第2便で帰国、症状ない男性2人が新型陽性反応 - 読売新聞

 中国・武漢市を中心に新型コロナウイルスによる肺炎の感染が拡大している問題で、厚生労働省は31日、武漢市から30日に政府のチャーター便で帰国した邦人210人のうち、症状のない30歳代男性と50歳代の男性について、新型コロナウイルスの陽性反応が出たと発表した。

 国内で感染が確認された人は17人となり、このうち無症状の感染者は4人となった。

【関連記事】新型肺炎、今なにをすべきか~正しい情報で正しい行動を

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 10:45:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiN2h0dHBzOi8vd3d3LnlvbWl1cmkuY28uanAvbmF0aW9uYWwvMjAyMDAxMzEtT1lUMVQ1MDIzMy_SATtodHRwczovL3d3dy55b21pdXJpLmNvLmpwL25hdGlvbmFsLzIwMjAwMTMxLU9ZVDFUNTAyMzMvYW1wLw?oc=5

続きを読む >>>>


3 פצמ"רים שוגרו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס - וואלה!

3 פצמ"רים שוגרו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס - וואלה!

3 פצמ"רים שוגרו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס
צילום: יהלי זימבליסטה גולש חמ"ל

שלוש פצצות מרמה נורו היום (שישי) משטח רצועת עזה לשטח ישראל. פצצה אחת יורטה על ידי לוחמי הגנה אווירית, ושתיים נחתו בשטח פתוח במועצה אזורית אשכול. מדובר צה"ל נמסר כי "כתוצאה מהשיגורים הופעלו התרעות ביישומון בשטחים פתוחים בלבד". זמן קצר לאחר מכן, טנק של צה"ל תקף עמדה צבאית חמאס בדרום הרצועה.

מוקדם יותר אזרחים דיווחו על פיצוצים ועל פטריות עשן בשמיים בסמוך לגבול עזה. מהמועצה האזורית אשכול נמסר כי "הופעלו התרעות באפליקציית פיקוד העורף במספר ישובים במועצה ונשמעו פיצוצים במרחב. לא הופעלו התרעות בתוך ישובים".

במקביל, בגבול רצועת עזה ובגדה המערבית החלו עימותים בין פלסטינים לכוחות הביטחון. לפי דיווחים, חייל צה"ל נפגע מפניו מאבן שהושלכה לעברו במהלך הפרת סדר באזור יריחו. בצה"ל בודקים את הפרטים. לפי הסהר האדום, 48 מפגינים נפצעו ברחבי הגדה.

בתוך כך, אמה של התינוקת בת השלושה שבועות, שנפצעה אתמול באורח בינוני בשדרות לאחר שהחליקה עמה בדרך למרחב המוגן, סיפרה כי עבור התינוקת זה היה הצבע האדום הראשון. "יש לנו שלושה ילדים ולא ידעתי את מי לקחת קודם", סיפרה. "הרמתי את התינוקת שהיא בת שלושה שבועות ועל הדרך הערתי גם את הבן הבכור שלי. ואז התחלנו לרוץ, בעלי עם הילדה, הבן שלי רץ לבד ואני עם התינוקת. לקראת סוף המדרגות החלקתי כשהילדה בידיים שלי. הצלחתי לתפוס אותה, היא לא נשמטה לי מהידיים אבל קיבלנו מכה בראש מהמדרגה. הנחתי אותה בעגלה".

לדברי האם, לאחר המקרה הייתה מבולבלת ומעורפלת. "ממש פחדתי על הילדה כי שמעתי שהיא קיבלה מכה חזקה וזאת מדרגת בטון ואמרתי לבעלי להזמין אמבולנס. בסורוקה הכניסו אותה לחדר טראומה והתברר שהיא סובלת משבר בגולגולת אבל היא תהיה בסדר. היום כבר ראו שאין שינוי לרעה וזה טוב. המזל הגדול שהיא לא תזכור מזה כלום".

צוותי מד"א שהגיעו למקום פינו את האם והתינוקת לבית החולים סורוקה בבאר שבע, שהודיע הבוקר כי חל שיפור במצבה והוא מוגדר יציב. "כשהגענו למקום, ראינו תינוקת כבת שלושה שבועות בזרועות אביה, היא הייתה בהכרה מעורפלת וסבלה מחבלת ראש", סיפרו הפארמדיקים של מד"א, נתנאל יאמין ואלכס שמיס.

"בסמוך הייתה האמא כבת 30 בהכרה מלאה וסבלה מחבלות יבשות, הענקנו להן טיפול רפואי ופינינו אותן בדחיפות לבית החולים כשמצבה של התינוקת בינוני עד קשה והאמא במצב קל. סיפרו לנו שהם נפלו במדרגות הבית כשרצו למרחב המוגן בזמן האזעקה", הוסיפו.

צה"ל תקף בעזה בתגובה לשיגורים

התרעת צבע אדום הושמעה אתמול בשדרות לאחר שזוהו שלושה שיגורים משטח רצועת עזה לשטח ישראל, כששני שיגורים יורטו על ידי לוחמי ההגנה האווירית. בתגובה לכך, כלי טיס ומטוסי קרב של צה"ל תקפו במהלך הלילה שורה רחבה של יעדי טרור של חמאס בדרום רצועת עזה.

בהודעה דובר צה"ל נמסר כי הותקף אתר תת-קרקעי ליצור אמצעי לחימה וכי מדובר במטרות שתקיפתן מהווה פגיעה ביכולת ההתעצמות של חמאס. "התקיפה בוצעה בתגובה לירי הרקטות לעבר שטח ישראל ובלוני הנפץ שהופרחו מרצועת עזה לעבר שטח ישראל היום, וכן בתגובה לירי הצליפה שבוצע לעבר תורן תצפית של צה"ל.

(עדכון ראשון: 13:57)

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 14:21:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzMzgyMDLSAQA?oc=5

קרא עוד >>>>


Κοροναϊός: Το χρονικό της εξάπλωσης - Από τον πρώτο συναγερμό, στον παγκόσμιο κίνδυνο - Κόσμος | News 24/7 - NEWS 24/7

Κοροναϊός: Το χρονικό της εξάπλωσης - Από τον πρώτο συναγερμό, στον παγκόσμιο κίνδυνο - Κόσμος | News 24/7 - NEWS 24/7

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η γρήγορη εξάπλωση του κοροναϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει φτάσει και στην Ευρώπη. Το βράδυ της Πέμπτης ο ΠΟΥ τον χαρακτήρισε "παγκόσμια απειλή".

Από την πρώτη του εμφάνιση στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας μέχρι την ενίσχυση των διεθνών προληπτικών μέτρων, αυτά είναι τα κύρια στάδια της εξέλιξης της επιδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο κινεζικό ιό:

Πρώτος συναγερμός

Πατέρας και κόρη κάνουν βόλτα φορώντας μάσκα για προστασία από τον νέο κοροναϊό
Πατέρας και κόρη κάνουν βόλτα φορώντας μάσκα για προστασία από τον νέο κοροναϊό AP

Ο πρώτος συναγερμός χτυπά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, WHO) στις 31 Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Ουχάν, 11 εκατομμυρίων κατοίκων, της επαρχίας Χουμπέι.

Πολλοί από τους ασθενείς ήταν εργαζόμενοι στην κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης, που έκλεισε από τις αρχές την 1η Ιανουαρίου.

Στις 7 Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός νέου ιού, τύπου κορώνας (coronavirus).

Πρώτος θάνατος και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό

Κοροναϊός
Κοροναϊός AP

Στις 11 Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για τον πρώτο (καταγεγραμμένο) θάνατο. Παράλληλα, δύο ημέρες μετά, το πρώτο κρούσμα της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας εντοπίζεται εκτός της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων αλλού στην Ασία.

Εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου σε πολλά διεθνή αεροδρόμια.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κοροναϊός
Κοροναϊός AP

Στις 20 Ιανουαρίου, κινέζος ειδικός επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Περί το ήμισυ των επαρχιών της Κίνας έχει πληγεί από τον ιό, ανάμεσά τους και οι μεγαλουπόλεις του Πεκίνου, της Σανγκάης και του Σεντζέν.

Στις 21 Ιανουαρίου, εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουχάν απομονωμένη από τον κόσμο

Κοροναϊός
Κοροναϊός AP

Στις 23 Ιανουαρίου, τρένα και αεροπλάνα διακόπτουν τα δρομολόγιά τους από την Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Οι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος ματαιώνονται στο Πεκίνο. Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται την ύπαρξη κρίσης στην Κίνα.

Τρία κρούσματα εντοπίζονται στην Γαλλία. Είναι τα πρώτα στην Ευρώπη.

56 εκατομμύρια άνθρωποι σε αποκλεισμό

Μάσκες-παραλλαγές για προστασία από τον νέο κοροναϊό
Μάσκες-παραλλαγές για προστασία από τον νέο κοροναϊό AP

Στις 25 Ιανουαρίου, το Πεκίνο διατάζει την λήψη μέτρων ελέγχου και ανίχνευσης κρουσμάτων στα μέσα μεταφοράς σε εθνικό επίπεδο. Στην πράξη, ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι είναι αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο: περισσότεροι των 56 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Το Χονγκ Κονγκ κηρύσσεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Στις 26 Ιανουαρίου, το Πεκίνο διακόπτει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και το εξωτερικό. Πολλά μέσα μεταφοράς στο εσωτερικό της Κίνας αναστέλλουν την λειτουργία τους. Οι διακοπές του νέου κινεζικού έτους παρατείνονται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

Στις 27 Ιανουαρίου, ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στο Πεκίνο.

Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα.

Μετάδοση εκτός της Κίνας

Κοροναϊός
Κοροναϊός AP

Στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο πρώτες περιπτώσεις απευθείας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας εντοπίζονται στην Ιαπωνία και την Γερμανία.

Στις ΗΠΑ, ξεκινά η ανάπτυξη πιθανών εμβολίων.

Στις 29 Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της επιδημίας του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Τα πρώτα κρούσματα στην Μέση Ανατολή εντοπίζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί «ολόκληρο τον κόσμο να δράσει» κατά του ιού. Η Unicef στέλνει έξι τόνους βοήθειας στην Κίνα, στην οποία περιλαμβάνονται μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρώτοι επαναπατρισμοί

Μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό
Μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό AP

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρχίζουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (βρετανική) και Lufthansa (γερμανική) διακόπτουν τις πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ), ενώ άλλες εταιρείες περιορίζουν τα δρομολόγιά τους.

Πολλά εργοστάσια του ιαπωνικού ομίλου Toyota στην Κίνα διακόπτουν την λειτουργία τους τουλάχιστον μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Η αμερικανική αλυσίδα Starbucks κλείνει τουλάχιστον το ήμισυ των καταστημάτων της στην Κίνα.

Παγκόσμια Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Μέτρα προστασίας από το νέο κοροναϊό
Μέτρα προστασίας από το νέο κοροναϊό AP

Στις 30 Ιανουαρίου, το Παρίσι ανακοινώνει το 6ο κρούσμα στην Γαλλία, στην πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού επί του γαλλικού εδάφους.

Η Ρωσία ανακοινώνει την πρόθεσή της να κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα μήκους 4.250 χιλιομέτρων.

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επιδημία «Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης σε Παγκόσμιο Επίπεδο», κρίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει λόγος για περιορισμό των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Στις 31 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοινώνει τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας: 43 θάνατοι σε 24 ώρες. Συνολικά, 213 είναι μέχρι σήμερα οι (καταγεγραμμένοι) θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ τα (καταγεγραμμένα) κρούσματα ανέρχονται σε 10.000.

Ενα πρώτο γαλλικό αεροσκάφος επαναπατρίζει 200 Γάλλους από το Ουχάν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιμετωπίζει τα δύο πρώτα του κρούσματα, πραγματοποιεί επίσης επιχείρηση επαναπατρισμού. Η Ιταλία, στην οποία έχουν εντοπισθεί την προηγουμένη τα δύο πρώτα κρούσματα, κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 12:58:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3Lm5ld3MyNDcuZ3Iva29zbW9zL2tvcm9uYWlvcy1vbG8tdG8tY2hyb25pa28tZXhlbGl4aXMtZW5vcy1lcGl0aGV0aWtveS1pb3kuNzU3NDkxNS5odG1s0gFmaHR0cHM6Ly93d3cubmV3czI0Ny5nci9rb3Ntb3Mva29yb25haW9zLW9sby10by1jaHJvbmlrby1leGVsaXhpcy1lbm9zLWVwaXRoZXRpa295LWlveS43NTc0OTE1LmFtcC5odG1s?oc=5

Halaman Selanjutnya >>>>


3 פצמ"רים שוגרו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס - וואלה!

3 פצמ"רים שוגרו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס - וואלה!

3 פצמ"רים שוגרו מעזה, אחד יורט, 2 נחתו בשטח פתוח; צה"ל תקף עמדת חמאס
צילום: יהלי זימבליסטה גולש חמ"ל

שלוש פצצות מרמה נורו היום (שישי) משטח רצועת עזה לשטח ישראל. פצצה אחת יורטה על ידי לוחמי הגנה אווירית, ושתיים נחתו בשטח פתוח במועצה אזורית אשכול. מדובר צה"ל נמסר כי "כתוצאה מהשיגורים הופעלו התרעות ביישומון בשטחים פתוחים בלבד". זמן קצר לאחר מכן, טנק של צה"ל תקף עמדה צבאית חמאס בדרום הרצועה.

מוקדם יותר אזרחים דיווחו על פיצוצים ועל פטריות עשן בשמיים בסמוך לגבול עזה. מהמועצה האזורית אשכול נמסר כי "הופעלו התרעות באפליקציית פיקוד העורף במספר ישובים במועצה ונשמעו פיצוצים במרחב. לא הופעלו התרעות בתוך ישובים".

בתוך כך, אמה של התינוקת בת השלושה שבועות, שנפצעה אתמול באורח בינוני בשדרות לאחר שהחליקה עמה בדרך למרחב המוגן, סיפרה כי עבור התינוקת זה היה הצבע האדום הראשון. "יש לנו שלושה ילדים ולא ידעתי את מי לקחת קודם", סיפרה. "הרמתי את התינוקת שהיא בת שלושה שבועות ועל הדרך הערתי גם את הבן הבכור שלי. ואז התחלנו לרוץ, בעלי עם הילדה, הבן שלי רץ לבד ואני עם התינוקת. לקראת סוף המדרגות החלקתי כשהילדה בידיים שלי. הצלחתי לתפוס אותה, היא לא נשמטה לי מהידיים אבל קיבלנו מכה בראש מהמדרגה. הנחתי אותה בעגלה".

לפני זמן קצר, זוהו שלושה שיגורי פצצות מרגמה משטח רצועת עזה לשטח ישראל, לוחמי ההגנה האווירית יירטו שיגור אחד. כתוצאה מהשיגורים הופעלו התרעות ביישומון בשטחים פתוחים בלבד.

לדברי האם, לאחר המקרה הייתה מבולבלת ומעורפלת. "ממש פחדתי על הילדה כי שמעתי שהיא קיבלה מכה חזקה וזאת מדרגת בטון ואמרתי לבעלי להזמין אמבולנס. בסורוקה הכניסו אותה לחדר טראומה והתברר שהיא סובלת משבר בגולגולת אבל היא תהיה בסדר. היום כבר ראו שאין שינוי לרעה וזה טוב. המזל הגדול שהיא לא תזכור מזה כלום".

צוותי מד"א שהגיעו למקום פינו את האם והתינוקת לבית החולים סורוקה בבאר שבע, שהודיע הבוקר כי חל שיפור במצבה והוא מוגדר יציב. "כשהגענו למקום, ראינו תינוקת כבת שלושה שבועות בזרועות אביה, היא הייתה בהכרה מעורפלת וסבלה מחבלת ראש", סיפרו הפארמדיקים של מד"א, נתנאל יאמין ואלכס שמיס.

"בסמוך הייתה האמא כבת 30 בהכרה מלאה וסבלה מחבלות יבשות, הענקנו להן טיפול רפואי ופינינו אותן בדחיפות לבית החולים כשמצבה של התינוקת בינוני עד קשה והאמא במצב קל. סיפרו לנו שהם נפלו במדרגות הבית כשרצו למרחב המוגן בזמן האזעקה", הוסיפו.

צה"ל תקף בעזה בתגובה לשיגורים

התרעת צבע אדום הושמעה אתמול בשדרות לאחר שזוהו שלושה שיגורים משטח רצועת עזה לשטח ישראל, כששני שיגורים יורטו על ידי לוחמי ההגנה האווירית. בתגובה לכך, כלי טיס ומטוסי קרב של צה"ל תקפו במהלך הלילה שורה רחבה של יעדי טרור של חמאס בדרום רצועת עזה.

בהודעה דובר צה"ל נמסר כי הותקף אתר תת-קרקעי ליצור אמצעי לחימה וכי מדובר במטרות שתקיפתן מהווה פגיעה ביכולת ההתעצמות של חמאס. "התקיפה בוצעה בתגובה לירי הרקטות לעבר שטח ישראל ובלוני הנפץ שהופרחו מרצועת עזה לעבר שטח ישראל היום, וכן בתגובה לירי הצליפה שבוצע לעבר תורן תצפית של צה"ל.

(עדכון ראשון: 13:57)

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 13:32:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzMzgyMDLSAQA?oc=5

קרא עוד >>>>


חילופי האשמות בכחול לבן סביב קמפיין החרד"לים: "אולי עשינו טעות" - ישראל היום

חילופי האשמות בכחול לבן סביב קמפיין החרד"לים: "אולי עשינו טעות" - ישראל היום

"כל כך הרבה חרדל שכבר אין לזה טעם": חילופי האשמות בכחול לבן, בעקבות קמפיין שפרסמה המפלגה, ועורר גל של תגובות זועמות מהצד הימני של המפה הפוליטית בכלל, ומצידה של הציונות הדתית בפרט. השר בנט תקף את הקמפיין נמרצות בפוסט שפרסם היום (שישי) בפייסבוק. הוא ביקר בחריפות את המפלגה על כך שבחרה למצוא "אויב חדש" בדמות החרד"לים. גורמים בכחול לבן מתנערים מאחריות. 

גורם בקמפיין אמר ל"ישראל היום": "בכלל לא הכרתי את הקמפיין הזה עד שראיתי אותו רץ ברשת. יכול להיות שיש פה הגזמה. נבדוק את העניין". ח"כ אחר ברשימה, ששמע לראשונה על ה"קמפיין החרדלי" מ"ישראל היום" אמר: "זה ממש נראה כמו פייק ניוז, ולא משהו שכחול לבן תעשה. אבל הח"כים לא כל כך מעורבים בעניינים האלה בקמפיין. אני בטוח שהרבה היו מתנגדים. זה נראה פרובוקטיבי".

מכחול לבן טרם נמסרה תגובה רשמית בדבר הקמפיין הנוכחי, אם כי גורמים המעורבים בקמפיין המפלגה מודים: "הייתה כוונה שלא עברה כמו שצריך", וכי למעשה המהלך נועד לבדל בין מצביעי הימין שמתאימים לכחול לבן, לבין הקהל "החרד"לי" שאינו מתאים לרוח המפלגה.

שער מוסף "מוצ"ש" של העיתון "מקור ראשון"

חברת כנסת נוספת בכחול לבן טענה כי המהלך "לא נעשה בטעם טוב. מניחה שיש הסבר", בזמן שגורם נוסף בקמפיין מאשר כי "אולי עשינו טעות עם השימוש בדגל. אבל זה מעלה את השיח על ההשתלטות החרד"לית על המדינה וזה מה שאנחנו רוצים".

מסתמן כי בכחול לבן מחפשים בשלב זה אשמים, לאחר שהקמפיין השנוי במחלוקת שהחליטו לפרסם יצר משבר הסברתי מול מצביעי ימין פוטנציאליים. המודעה המדוברת פורסמה בעלוני השבת של המגזר, ועל שער מוסף "מוצ"ש" של העיתון "מקור ראשון", אחד העיתונים המרכזיים בציונות הדתית שמחולק בימי שישי. גורמים בעולם הפרסום מעריכים שבקמפיין הושקעו מאות אלפי שקלים.

צילום: גדעון מרקוביץ

מוקדם יותר היום, שר הביטחון ויו"ר ימינה, ח"כ נפתלי בנט תקף בפוסט בפייסבוק את ראשי מפלגת כחול לבן שמזהיר מפני המועמדים החרד"ליים במפלגתו. "כחול לבן, תתביישו! יאיר לפיד, בני גנץ, אלעזר שטרן, יעל גרמן, יועז הנדל - תתביישו לכם", כתב בנט, והוסיף, "אני מבין שזה באופנה עכשיו לתקוף את הציונות הדתית, לקרוא להם סרטן, לנצל אותם ולזרוק, להזהיר שאסור שיתקדמו מדי בצבא, ואז לתת להם למסור את החיים בשביל אלה שמכפישים אותם".

את הפוסט הלוחמני של השר בנט נגד מפלגת כחול לבן והקמפיין הפוגעני שלה לדבריו, חתם השר בפנייה למפלגה: "אנשי כחול לבן: את הכתם של החרדל על דגל ישראל לקח לכם כמה דקות לעשות בפוטושופ, אבל להסיר את הכתם הזה, את הבושה הזו יקח לכם שנים. כשתמצאו זהות שלא מבוססת על שנאת האחר ("רק לא ביבי") תתקשרו".

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 13:07:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmlzcmFlbGhheW9tLmNvLmlsL2FydGljbGUvNzI5NDgx0gEA?oc=5

קרא עוד >>>>


"טורקיה לעולם לא תקבל את ישראל הסוררת" - ישראל היום

"טורקיה לעולם לא תקבל את ישראל הסוררת" - ישראל היום

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, התבטא היום בצורה חריגה וחריפה אפילו על פי הסטנדרטים שלו, בנוגע לתוכנית המאה של הנשיא טראמפ. "טורקיה לעולם לא תקבל את מדינת ישראל הסוררת", מאמר ארדואן, "זו שמוציאה להורג חפים מפשע ברחובות. הותרת ירושלים בין הציפורניים מלאות הדם של ישראל תהיה המעשה האווילי ביותר בהיסטוריה של האנושות. טורקיה לעולם לא תקבל את התוכנית האמריקנית להשמיד לחלוטין את פלשתין ולהשתלט על ירושלים".

ארדואן תקף את נתניהו

ארדואן תקף בחריפות גם את המדינות הערביות, ובמיוחד את ערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות: "מתי תרימו את קולכן?", שאל הנשיא הטורקי. "השתיקה הזו פוגעת באחינו, סוגיית פלשתין נוגעת לכל המוסלמים. אם המוסלמים לא יוכלו  להגן על קדושת מסגד אל-אקצא בירושלים, הכעבה במכה עלולה להיות הבאה בתור". ארדואן הוסיף: "כמה מדינות ערביות שתומכות בתוכנית הזו בוגדות בירושלים, כמו גם בעמיהן, וחשוב יותר, בוגדות באנושות כולה". 

ארדואן, שנאם באנקרה בפני חברי "מפלגת הצדק והפיתוח", קינח באיום כלפי מדינות ערב "הבוגדות", כלשונו: "נבוא בחשבון עם הידיים הערביות הבוגדניות שמחאו כפיים לתכנית של טראמפ", הכריז ארדואן לקול מחיאות הכפיים של חברי מפלגתו. היחסים בין טורקיה למדינות המפרץ הידרדרו בשנים האחרונות, בעיקר בגלל שאיפותיו הברורות של ארדואן להצטייר כמנהיג העולם המוסלמי. 

ארדואן גם שוחח היום (שישי) טלפונית עם יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן. "אנחנו עומדים לצידכם", אמר ארדואן, "אנחנו חולקים את העמדה שלכם, שתוכנית המאה נועדה לשרת את ישראל ולא נותנת דבר לפלשתינים".

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 11:52:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmlzcmFlbGhheW9tLmNvLmlsL2FydGljbGUvNzI5NDYz0gEA?oc=5

קרא עוד >>>>